25 Eylül 2012 Salı

Uludağ Kayak Merkezi


2543 metreye ulaşan doruğu ile Batı Anadolu'nun en yüksek dağı. Bursa'nın 36 km. güneyinde yer alan Uludağ, hiç şüphesiz ülkemizin en gözde kış sporları merkezidir.Zengin bir flora ve faunaya sahip olan Uludağ 1961 yılında Milli Park ilan edilmiş. Milli Park Alanı Bursa ovasından Uludağ’ın doruklarına kadar farklı bitki topluluklarının meydana getirdiği orman kuşağıdır.

Sadece kış turizmine değil, yaz aylarında kampçılık, trekking ve günübirlik piknik etkinlikleri de yapmaya elverişli. Çevre, orman örtüleri ile kaplıdır. Kayak alanı 1750-2543 m. yükseklik arasındadır. 2543 metreye ulaşan doruğu (Kara Tepe) ile Batı Anadolu'nun en yüksek dağıdır.


Uludağ kayak merkezi Alp ve Kuzey disiplini ile "Tur kayağı" ve "Helikopterli kayak" uygulamaları bakımından uygun coğrafya şartlarına sahiptir. Kayak dışında snow board, big foot, buz pateni, kar motosikleti aktiviteleri bulunabilir.
Kadıyayla: Teferrüç’ten kalkan teleferiğin ilk istasyonu. Et-mangal loantaları vardır. Piknik alanı olarak uygundur. 
Sarıalan: Oteller bölgesine 7 km uzaklıktaki teleferik istsyonu Bursa’ya 26 km. uzaklıktadır.
Çobankaya: Sarıalan’dan sonra telesiyejle gidilen bölge. Buradaki manzara seyir terasından Bursa ovasını seyredebilirsiniz.
Sezon
Kayak mevsimi normalde aralık-nisan arası.
Pistler: Dağdaki pistlerin toplam uzunluğu 20 km. Normal kış koşullarında kar yüksekliği 3 metreye ulaşır. Uludağ’da mevsim başında toz kar, sonunda ise ıslak kar özelliği gösterir. Uludağ’da, Alp ve Kuzey Disiplini ile Tur Kayağı ve Helikopterli Kayak, snow board, big foot, buz pateni, kar motosikletiyle heyecanlı dakikalar geçirebilirsiniz. Merkezde, 8 telesiyej ve 7 teleski hizmet verir.

Ulaşım
Uludağ’a hem karayolu ile hem de teleferik ile ulaşım sağlanır. Bursa'ya 40, havaalanına 60 dakika uzaklıktadır. Uludağ yolu şehir merkezinden Milli Parkın girişine kadar 22 km., Milli Park Oteller Bölgesi arası 12 km.dir. Kış aylarında günün her saatinde Bursa kent merkezinden (Tophane-eski garajlar) minibüs bulunabilir. Teleferik, Bursa'nın Teleferik semtiyle Kadıyayla ve Sarıalan arasında karşılıklı çalışır. Sarıalan'a 20 dakikada çıkar.
Genel Bilgi
Türkiye’nin en gözde kayak merkezi olan Uludağ’da sömestre ve hafta sonlarının hayli kalabalık ve yoğun geçtiğini belirtelim.

ULUDAĞ PİSTLERİ

1  Beden terbiyesi Telesiyeji B.Terbiyesi Kuşaklı 2750 mt
2  Kuşaklıkaya Grand Telesiyeji Kuşaklı 3000 mt
3  Tutyeli Telesiyeji Grand Yazıcı tutyeli 2750 mt
4  Belvü Telesiyeji Belvü 900 mt
5  Yazıcı Teleksi Grand Yazıcı – İtalya yokuşu 650 mt
6  Garan Teleksi Garan 1300 mt
7  Alkoçlar Teleksi Ergün 800 mt
8 Karkay Telesiyej Karkay 700 mt
9  Ağaoğlu Telesiyej Osman Yüce Pisti 650 mt
10  Yazıcı Telesiyeji Yazıcı pisti 1175 mt
11  Beceren Teleksi Beceren pisti 900 mt
12  Kervansaray Telesiyej Kervansaray pisti 1100 mt
13  Fahri Telesiyej Fahri 1100 mt
14  Karakuvvetleri Telesiyej Yalnızca K.Kuvvetlerine aittir.


Uludağ Kayak Merkezi 
Avcılık: Bursa, yaban av hayvanları bakımından zengin bir bölgede yer almaktadır. Bursa'da dört önemli kuş alanı bulunmaktadır. Bunlar Uludağ, İznik Gölü, Uluabat Gölü ve Kocaçay Deltasıdır.
Dağ Doğa Yürüyüşü: Uludağ yaz ve kış doğa yürüyüşüne elverişli olup tercih edilen 6 parkur belirlenmiştir.
Oteller Bölgesi-Cennet kaya Parkuru: Başlangıç noktası rakımı 1865 metre olan bu parkur üzerinde kuzey yamaçtan Gemlik Körfezi'nin,güney yamaçtan ise tüm dağ köylerinin manzarası eşliğinde,doyumsuz bir doğa yürüyüşü yapılmaktadır. Parkurun mesafesi 2000 metredir.
Oteller Bölgesi-Sarıalan-Çobankaya Parkuru: Başlangıç ve bitiş noktası rakımları 1850 metre ve 1750 metre yükseklikte son bulan bu parkurda,yol boyunca pırıl pırıl akan derelerle süslenmiş muhteşem bir orman ortamı bulunmaktadır. Parkurun mesafesi 5200 metredir.
Oteller Bölgesi-Softaboğan şelalesi Parkuru: Başlangıç noktası rakımı 1800 metre olan bu orman parkurunda Uludağ'ın dere,gölet ve taraçalar halinde aşağıya inen şelale bulunmaktadır. Su sesleri ve eşsiz manzaraların rehberliğinde Bursa Ovası'nın muhteşem panoraması ile doğa yürüyüşü sonuçlanır. Parkurun mesafesi 6000 metredir.
Oteller Bölgesi-Hanlar Bölgesi-Bağlı Köyü Parkuru: 1865 metre yükseklikten başlayan iniş parkurunda zirveden dağ köylerine inerken Anadolu insanının olağanüstü konukseverliğini görmek mümkün olmaktadır. Parkurun mesafesi 7500 metredir.
Oteller Bölgesi-Zirve Tepesi Parkuru: 2487 metrelik zirveye tırmanırken Uludağ ve yöresinde doğa ve bitki örtüsünün olağanüstü görüntüleri ile bir yanda denizin bir yanda Apollon göllerinin doyumsuz panoraması görülmektedir. Parkurun mesafesi 7615 metredir.
Wolfram-Madenler Bölgesi-Göller Yöresi Parkuru: 2300 metrelik rakımda dağ manzaralarının eşliğinde sadece Uludağ'a has kelebek cinslerini, dağ çiçeklerini gözlemlemenin ayrıcalığını yaşayacak, buzul göllerinin (Kara Göl, Aynalı Göl, Kilimli Göl, Buzlu Göl) muhteşem atmosferi hissedilmektedir. Parkurun mesafesi 9800 metredir.
Gençlik Kampları: Gemlik ilçesinde kıyıda gençlik Spor İl Müdürlüğüne ait Hasanağa ve Kırcaali Gençlik ve İzcilik kampları bulunmaktadır. Bunlar 175'er yataklı olup yaz aylarında 10'ar günlük 4 devre olarak Türkiye'nin her yerinden gelen gençlerin kamp yapmalarına olanak sağlamaktadır.

----

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder