18 Mayıs 2012 Cuma

Malatya Darende Günpınar Şelalesi

Darende’ye 8 km. uzaklıktaki Günpınar (Aşude) Köyü’nde yer alan şelalenin etrafında piknik alanları ve Şelale Restoran bulunmakta. Restorana ait kamelyalarda iki saatlik ücreti -10 TL- vererek oturabilir veya restorandan yemek siparişi verebilirsiniz.
Ülkemizin birkaç tabii şelalesinden biridir ve mesire yeri olarak kullanılır. Tohma çayı yatağında bulunan, tahminen 50 metre yükseklikteki kayalar arasından akan suyun, sert akışı, şelaleye ayrı bir güzellik katmaktadır. Alan, Sit alanı olarak ilan edilerek, koruma altına alınmıştır. Şelalenin çıkardığı ses, toz halinde çevreye yayılan su zerreciklerinin kayalar üzerinden akışı, gerçekten izlenmeye değer muhteşem güzel görüntüler ortaya çıkarıyor.Günpınar Çayı çok yüksek bir yerden akmaktadır. Bu yüzden de kaynağından çıktıktan sonra kayalar arasında oldukça hızlı bir akış yapmaktadır. Suyun çıkış yerinden yere düşüş mesafesi yaklaşık 40 - 45 metre kadardır. Bu mesafeden suyun akışı ve yere düşüş anı izlenmeye değerdir.
Şelalenin aktığı yerde yani düştüğü yerde oluşan muhteşem ses ve su buharı olarak çevreye yayılmasını izlemek harika bir duygudur. Bu muhteşem doğa harikası görüntünün yanında birde Günpınar şelalesinin etrafındaki ağaçlar ayrı bir güzellik katmaktadır bu bölgeye. Bu sık ve yem yeşil ağaçlar ile Günpınar şelalesinin oluşturduğu su gösterisi birleşince ortaya harika bir görüntü çıkmaktadır. Bu doğa harikasını görmek isteyen bir çok kişi her yıl Malatya’ya bağlı Darende İlçesi’ni ziyaret etmektedir. Her yıl yerli ve yabancı turist sayısı artarak devam etmektedir. Bu harika doğa gösterisini izlemek için sizde fazla zaman kaybetmeyin en kısa zamanda Darende ilçesindeki Günpınar şelalesini ziyaret ediniz.
Özel İdare tarafından Günpınar Şelalesinin çevre düzenlenmesi yaptırılmıştır. Bu çevre düzenlenmesi sonucu Günpınar Şelalesine ilgiyi daha da arttırmıştır. Çünkü çevre düzenlenmesi sonucu şelale bir tür cazibe merkezine dönüşmüştür. Günpınar Şelalesi,
doğal güzelliğini bu çevre düzenlemesi sonucu daha da fazla göstermektedir.
Şelaleden sonra, 15 km. lik bir yürüyüş ile, yeni köy bölgesindeki, Geç Hitit dönemine ait, iki aslan heykelinden oluşan “Aslantaşları” da görmek mümkündür.
----

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder