18 Mayıs 2012 Cuma

Malatya Darende Somuncubaba

Darende-Somuncu Baba Tanıtım Merkezi, 2005 yılı Haziran ayında, düzenlenen Kültür Etkinlikleri çerçevesinde halkın istifadesine sunulmaya başlanmıştır. İlçenin tarihi, kültürel ve turistik değerlerinin böyle bir tanıtım merkezinde sergilenmesi yörenin turizm faaliyetleri adına atılmış önemli adımlardan birisidir. Zengibar Karakucak Güreşleri ile Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Kültür Etkinlikleri ilçenin tanıtımı için önemli organizasyonlardır.
70 yatak kapasiteli dört yıldız ayarında hizmet veren Tiryandafil Otelin hizmete girmiş olması turizm açısından kayda değer önemli bir gelişmedir. 
GEZİLECEK YERLER:
TOHMA KANYONU:
Burası, Fethiye yöresindeki “Saklıkent” i
andırıyor. Vadi içinde: Somuncu baba camisi, doğal akvaryum olan balıklı göl var ve Taş köprüye kadar, dik kayalık yamaçlardan ilerliyor. Anakayanın aşınması sonucu kanyon oluşmuştur. Her iki tarafı dik ve yalçın kayalarla kaplı kanyon içinde, 2005 yılından bu yana rafting yapılıyor.


NE YENİR
Darende yöresinde, yöresel lezzetlerin başında gelen: Taş çorbası. Aslında, bunun bir hikayesi var: yörede biri, ortalık bir yerde, tencere içinde su ve içinde birkaç taş, kaynatıp dururmuş. Gelen-giden merak edip ne pişirdiğini sorduklarında ise: “Taş çorbası, nefis olur” dermiş. Bu arada, adam, ikide-bir tencerenin içindeki suyun tadına bakarmış. Çevresindekiler, merakla “tadı nasıl” diye sorduklarında ise “çok lezzetli ama biraz soğan istiyor galiba” demiş. Çevredekilerden biri hemen atlayıp, bende soğan var demiş ve gidip evinden getirmiş, tencereye atmışlar. Biraz sonra, çorbayı yapan yine tadına bakmış, çevredekiler nasıl diye sorduklarında: “çok lezzetli ama biraz tuz olsa” demiş ve bunun üzerine hemen birisi gidip evinden tuz getirmiş. Bu fasıl böylece devam etmiş ve tencerenin içindeki çorba, tüm çevredeki seyredenlerin de katkısıyla, muhteşem lezzetli ve zengin bir çorba haline gelmiş.Yöreye has, bir diğer lezzet: Tiritli Analı-kızlı köfte. Çiğ köftelik bulgur, karabiber, kırmızı biber, tuz, yağsız kıyma ile yapılıyor.
----

3 yorum:

  1. Bloğunuzdaki paylaşımları bizim için çok önemli Perde tv olarak çok sevdik. çalışmaşarınızda başarılar dileriz.

    YanıtlaSil
  2. Bilgi için teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Güzel paylaşımlarınızın devamını bekliyoruz...

    YanıtlaSil